:)
Krzyś : Wyznacz wszystkie wyrazy ciągu które są równe 0
an=n3−10n2+31n−30
18 wrz 09:21
J:
Rozwiąż równanie : an = 0 i n ∊ N
18 wrz 09:22
Nuti: Zbadaj wielomian
W(x)=x3−10x2+31x−30
czy ma miejsca zerowe całkowite dodatnie.
18 wrz 09:24
J: wydaje mi się ,że źle przepisał treść
18 wrz 09:25
Nuti: Może...
18 wrz 09:26
Krzyś : Treść jest ok.
18 wrz 09:26
Nuti: n równe 2 jest m.z.!
18 wrz 09:29
Nuti: 2
3−10*2
2+31*2−30=8−40+62−30=70−70=0
Podziel wielomian przez x−2, dostaniesz wielomian stopnia drugiego. Rozwiąż równanie
kwadratowe. Ma pierwiastki dodatnie całkowite − dobrze, nie ma − też dobrze, bo udowodniłeś,
że Twój ciąg ma tylko jeden wyraz zerowy
18 wrz 09:31
Nuti: Bo wielomian stopnia 3 może mieć max 3 miejsca zerowe.
18 wrz 09:32
Krzyś : Poradziłem sobie, podzieliłem w(x)=x
3−10x
2+31−30 przez x−2 potem rozwiązałem
równanie kwadratowe i wyszło: a
2=o a
3=0 a
5=0

Dzięki za pomoc
18 wrz 09:33
Nuti: Super!
18 wrz 09:34