Rozwiązać równanie macierzowe
Krystian: Rozwiązać równanie macierze
Mam taką macierz i ona cała = 0.
3 1 2 1
3 x 2 1 = 0
3 2 x 1
x 2 3 1
Ktoś podpowie jak to obliczyć?
17 wrz 22:36
:): bardzo dziwnie to wygląda..
17 wrz 22:37
Joe Black: Może wyznacznik tej macierzy jest równy 0 ?
17 wrz 22:37
Krystian: Zadanie wygląda tak jak napisałem − po lewej stronie równania jest macierz, a po prawej zero. I
polecenie "rozwiązać równanie".
17 wrz 22:39
:): no to nie ma sensu..z wielu powodów... m in macierz 4 na 4..nie jest liczbą
17 wrz 22:40
Qulka: a te nawiasy są zagięte czy proste ?
17 wrz 22:41
Janek191:
Musi być wyznacznik macierzy.
17 wrz 22:42
Joe Black: No

To Reguła Sarrusa albo Sariusa (różnie słyszałem) i jazda
17 wrz 22:43
Krystian: Są proste, czyli faktycznie to wyznacznik, przepraszam za pomyłkę.
Niemniej dalej nie wiem jak to policzyć.
17 wrz 22:43
Qulka: 4x4 to laplacem
17 wrz 22:46
Joe Black:
3 1 2 1 | 3 1 2
3 x 2 1 | 3 x 2
3 2 x 1 | 3 2 x =
x 2 3 1 | x 2 3
=3*x*x*1+1*2*1*x+2*1*3*2+1*3*2*3−(x*2*3*1+2*x*1*3+3*1*3*1+1*3*x*2)= 0
Licz... Jak się nie pomyliłem
17 wrz 22:46
Qulka: albo na oko x=1 lub x=3
17 wrz 22:46
Joe Black: Qulka radzi lepiej

Witaj
Qulka
17 wrz 22:46
Qulka: Sarrus tylko dla 3x3
17 wrz 22:47
Joe Black: no właśnie
17 wrz 22:47
Qulka: jak dwa wiersze są takie same to wyznacznik jest 0
17 wrz 22:48