nierównosci
beatka:): podaj wsółrzedne wierzchołka paraboli która jest wykresem funkcji :
a) y= 37(x + 5)2 + 15
b) y= 4x2 +10x − 6
8 gru 13:44
Rudy:
wierzchołek ma współrzędne:
ale najpierw doprowadź wzór paraboli do postaci ax
2 + bx + c = 0
i wyznacz Δ
8 gru 13:56
beatka:): nie umiem
8 gru 13:56
beatka:): ja bym chciała rozwiazania sama to nic nie zrobie jestem kompletne 0 z matmy:((
8 gru 13:59
Rudy: ad a) wymnóż nawias (wzór skróconego mnożenia wykorzystaj) i uporządkuj od najwyższych potęg x
do najmniejszych, przy x2 stoi a, przy x stoi b, bez iksa jest c
Oblicz deltę Δ = b2 − 4ac
Podstaw do wzorów na wierzchołek i koniec zadania
ad b) jeszcze prostsze bo już masz uporządkowane potęgi x
a = 4
b = 10
c = −6
Podstaw do wzorów
8 gru 14:10