rozwiąż równanie x-|x+2|=4
Dominik: rozwiąż równanie x−|x+2|=4
x≥−2
x−x−2=4
0=6
równanie sprzeczne
lub x<−2
x+x+2=4
2x=2
x=1
nie należy do dziedziny
czyli równanie nie ma rozwiązania?
17 wrz 21:04
J:
a dlaczego x= 1 nie należy do dziedziny ?
17 wrz 21:05
:): moze nie tyle nie należy do dziedziny, co nie jest objęty warunkiem. Ale tak wygląda ok
17 wrz 21:06
Dominik: Znaczy sie nie spełna x<−2 a do dziedziny należy
17 wrz 21:06
J:
bzdura: x ∊ R
⇔ Ix+2I = x − 4 ⇔ x+ 2 = x − 4 lub x + 2 = − x + 4 ⇔ 0 = −6 lub 2x = 2 ⇔ x= 1
17 wrz 21:08
Dominik: Dzięki za pomoc
17 wrz 21:08
:): Nie, miałeś racje Dominik
17 wrz 21:09
J:
co znaczy: "wygląda ok" ? równanie ma rozwiązanie: x = 1
17 wrz 21:10
:): no nie ma
17 wrz 21:10
J:
zaćmienie

... wycofuję swoje posty.
17 wrz 21:11
PW: Dobrze myśli, tylko słabo argumentuje.
Dla x < − 2 mamy rozwiązać nierówność
x − (− x −2) = 4, x∊(−∞, −2)
2x + 2 = 4, x∊(−∞, −2)
x = 1, x∊(−∞, −2)
Teraz widać, że równanie nie ma rozwiązania.
Takie przepisywanie dziedziny może jest nudne, ale jest zalecane − żeby jej nie pomylić i w
związku z tym poprawnie opowiedzieć, czy wyliczona liczba jest rozwiązaniem,
17 wrz 21:11
henrys: albo można by i tak: x−4=|x+2|≥0
x≥4 i mamy to samo
17 wrz 21:15
J:
dokładnie tak ... przy moim sposobie rozwiązania musi być założenie: x − 4 ≥ 0
17 wrz 21:16
henrys: ale dziedziną tego równania jest x∊R
17 wrz 22:06
PW: Bywa, że mylone są "założenia" w sensie "dziedzina równania" z założeniami będącymi elementem
myślenia (procesu rozwiązywania).
Oczywiście dziedziną równania jest R. Najskuteczniejszym sposobem rozwiązania jest
przekształcenie do postaci
|x + 2| = x − 4
i spostrzeżenie: lewa strona równania jest liczbą nieujemną, takąż musi być prawa strona, wobec
tego nie będziemy szukać rozwiązań tam, gdzie ich nie ma, to znaczy dla takich x, dla
których
x − 4 < 0.
Ograniczamy się w dalszym ciągu do takich x, które spełniają nierówność
(1) x − 4 ≥ 0.
Zawężenie dziedziny poszukiwań niektórzy nazywają założeniem, ale mało kto pisze o tym tak
wyraźnie. Rozwiązujemy więc równoważne równanie
|x + 2| = x − 4, x∊[4,∞).
Równoważne w tym sensie, że (jeśli w ogóle są), to rozwiązania obu równań należą do zbioru
[4,∞) i są takie same.
17 wrz 22:45
Eta:

Metoda graficzna :
|x+2|=x−4
f(x)=|x+2| i
g(x)=x−4 ....proste k∥p
wykresy nie mają punktów wspólnych
Odp: takie równanie nie ma rozwiązań
17 wrz 23:10
:): Mam juz dość tego zadania

....
17 wrz 23:23
Eta:
17 wrz 23:44