logarytmy
Dejwid: Wiedzac że :
a)log32=a i log65=b oblicz log216225
b)log23=a i log35=b oblicz log27200
Bardzo prosze o pomoc, jtr kartkowka a nie ogarniam tych przykladow
17 wrz 20:08
Eta:
a)
216=6
3 to m=3 225=15
2 to n=2
| | 2 | |
zatem log216225= |
| log615 |
| | 3 | |
log
615= log
65+log
63= b+log
63
| | log33 | | 1 | | 1 | |
log63= |
| = |
| = |
| |
| | log36 | | 1+log32 | | a+1 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | | b+ab+1 | |
to log216225= |
| (b+ |
| )= |
| ( |
| ) |
| | 3 | | a+1 | | 3 | | a+1 | |
17 wrz 20:33
J:
| | 1 | | 1 | |
b) log27200 = |
| log3(2*100) = |
| [log32 + log3102] ... |
| | 3 | | 3 | |
teraz: log
310
2 = 2log
310 = 2log
3(2*5) = 2[log
32 + log
35] ... i dokończ
17 wrz 20:42
Eta:
b) 27=3
3 , 200= 5
2*2
3 i log
23=a i log
65=b
| | 2 | |
log27200= |
| log35+ log32= .......... dokończ |
| | 3 | |
17 wrz 20:42
Eta:
17 wrz 20:43
J:

Twoje , bo prościej
17 wrz 20:44
Eta:
17 wrz 20:44
Eta:
Poprawiam chochlika w danych z zad b)
ma być log35=b
17 wrz 20:47
Dejwid: dziękuję bardzo
17 wrz 21:39