Rozwiąż równanie
Bartuś: Rozwiąż równanie
Ktoś potrafi mi to rozpisać i wytłumaczyć?
17 wrz 19:06
5-latek: | | 34*31/3 | |
( |
| )6x = 3x2 |
| | (33)1/2 | |
17 wrz 19:11
5-latek: No i co Bartusiu ?
Znasz dzialania na potegach ?
17 wrz 19:15
Bartuś: 34*31/3 = 34/3 ?
17 wrz 19:16
Bartuś: czy 313/3
17 wrz 19:16
5-latek: 
Co robimy z wykladnikami poteg jak sa jednakowe podstawy ?
17 wrz 19:17
Bartuś: dodajemy?
17 wrz 19:17
5-latek: To drugie
17 wrz 19:17
Bartuś: odejmujemy?
17 wrz 19:18
Bartuś: 313/3 tak?
17 wrz 19:18
5-latek: tak
17 wrz 19:19
Bartuś: a (33)1/2 to 31,5 ?
17 wrz 19:20
5-latek: Teraz (33)1/2= ?
17 wrz 19:21
Mila:
81=3
4
3√3=3
13
√27=
√33=3
32
| 34*313 | |
| =34*313−32=34*3−76=3176 |
| 332 | |
Lewa strona równania wygląda tak:
(3
176)
6x=3
17x
Stąd równanie:
3
17x=3
x2⇔
x
2=17x
x
2−17x=0
x(x−17)=0
x=0 lub x=17
17 wrz 19:21
5-latek: tak tylko zapisz to inaczej bo przeciez bedziesz mial dzielenie i bedziesz musial co zrobic z
wykladnikami poteg ?
17 wrz 19:22
Bartuś: (33)1/2 to 31,5
17 wrz 19:22
5-latek: Witaj
Milu 
pozdrawiam
Mila juz Ci rozwiazala
17 wrz 19:25
Bartuś: doszedłem do etapu 317/6 = 3x2
17 wrz 19:26
Bartuś: pytanei skad 317x
17 wrz 19:26
Bartuś: Już wiem
17 wrz 19:27
Bartuś: Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
17 wrz 19:29
Mila:
17 wrz 20:09