matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierównosci
beatka:):
podaj wsółrzedne wierzchołka paraboli która jest wykresem funkcji : a) y=
3
7
(x + 5)
2
+
1
5
b) y= 4x
2
+10x − 6
8 gru 13:44
jamaja:
1
a)W(−5 ;
)
5
b)Δ=100+96=196
−10
5
p=
=−
2*4
4
−196
1
q=
=−12
16
4
5
1
W(−
;−12
)
4
4
8 gru 16:29