Proszę o pomoc :(
majster: W trapez prostokątny ABCD, w którym AB|DC i AB⊥AD, wpisano okrąg o środku O. Udowodnij że kąt
BOC jest prosty.
17 wrz 18:51
majster: Ma ktoś jakiś pomysł/podpowiedź jak to zrobić?
17 wrz 19:34
Nuti: To jest super łatwe, mogę zrobić rysunek za jakąś godzinę, bo teraz mam coś do załatwienia.
Podpowiedź: narysuj, to będziesz widział! Pojawią się pewne trójkąty podobne i przystające.
17 wrz 19:42
Nuti:

Skoro w ten trapez można wpisać okrąg i trapez jest na dodatek prostokątny, to niebieskie
odcinki zaznaczone na rysunku wszystkie mają długość r (promienia okręgu wpisanego).
Również BF i BH mają równe długości, a także EC i CH (odcinki stycznych z tego samego punktu ).
Przedłużamy odcinek BO do przecięcia G z odcinkiem DC. Trójkąty OBF i OEG są przystające (cecha
BKB), czyli OB i OG są równej długości. Trójkąt GBC jest równoramienny (równe są ramiona BC i
CG − to też ze względu na odcinki stycznych), a odcinek CO pada na środek trzeciego boku. Musi
to więc być jego wysokość (i dwusieczna, i środkowa), czyli kąt BOC jest prosty, co należało
pokazać.
17 wrz 21:07
Eta:

W każdym trapezie : 2α+2β=180
o ⇒ α+β=90
o
odcinki OB i OC zawierają się w dwusiecznych kątów ABC i DCB
wynika to z warunku wpisania okręgu w trapez
zatem trójkąty AOE i COE są podobne z cechy (kkk)
to |∡BOC|=α+β= 90
o
c.n.w.
17 wrz 21:23
majster: Dziękuję
18 wrz 00:41