.
Rowerek: Poproszę o podpowiedź do zadania:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R), dla których równanie |x2+4x|=(12)m−3 ma
dwa rozwiązania ujemne
17 wrz 18:44
Mila:

Metoda graficzna:
f(x)=|x
2+4x|
| | 1 | |
równanie |x2+4x|=( |
| )m−3 ma dla |
| | 2 | |
| | 1 | |
( |
| )m−3=4 trzy rozwiązania w tym dwa ujemne |
| | 2 | |
2
3−m=2
2
3−m=2
m=1
Spr.
|x
2+4x|=4
x
2+4x=4 lub x
2+4x=−4
x
2+4x−4=0 lub x
2+4x+4=0 lub (x+2)
2=0⇔x=−2
Δ=32
| | −4−4√2 | | −4+4√2 | |
x= |
| <0 lub x= |
| >0 |
| | 2 | | 2 | |
17 wrz 18:59
Rowerek: Dziękuję bardzo, wszystko rozumiem
17 wrz 19:02
Mila:
17 wrz 19:02