.
Mery: Zbuduj w układzie współrzędnych kąt o mierze α, wiedząc, że ctgα= −7
undefined
17 wrz 17:27
Nuti:

Na przykład tak.
Ma być 7, weź na przykład x=7, y=−1
17 wrz 17:39
Nuti: Chciałam napisać: ma być MINUS 7
Równie dobrze można by wziąć x=−7 i y=1.
17 wrz 17:41
:): nie pomyliłaś z tangensem
17 wrz 17:42
Nuti: OJ

! źle! Ten ogromny to α, zaznaczyłam pomyłkowo 360−α. SORRY!
17 wrz 17:43
Nuti: Nie z tangensem, ale pomyliłam...
17 wrz 17:44
:): hmmm
17 wrz 17:47
Nuti: Tangens to y przez x.
Mój błąd polegał na tym, że poszłam ze wskazówkami zegara, a powinno się odwrotnie...
Są dwa kąty o takim cotangensie − jeden trochę mniejszy od 360, a drugi trochę mniejszy od 180,
17 wrz 17:48
17 wrz 17:49
Nuti:

Te dwa kąty!
17 wrz 17:51