fircyk: Witam , mam do obliczenia zadanie , które mi nie wychodzi .
tgx(cosx+ctgx)=1+sinx
Napewno coś zkszaniłem i proszę o pomoc
26 paź 17:59
mysza: proste jak ceppp później Ci pomogę bo idę na "milionerów"
26 paź 18:01
fircyk: to mam jeszcze jedno które obliczyłem , ale sprawdź czy dobrze
(tg2x-sin2x)ctg@x=sin2x
(1/ctg2x-sin2x)ctg2x=1/ctg2x-ctg2x-sin2x*ctg2x=1-sin2x*cos2x/sin2x=sin
2x-cos2x-cos2x=sin2x
ukosna kreska to kreska ułamkowa , a 2 to potęga - jak możesz to sprawdź i ewentualnie
popraw , z góry dzięki
26 paź 18:12
myszka: prościej Ci podam bez tg i ctg
(sin2X/cos2X -sin2X) cos2X/sin2X = jak wymnoźysz to Ci się poskraca i
(1 -cos2X) = sin2X bo z jedynki trygonom. KP

prostsze

?
26 paź 19:54
mysza: w tym pierwszym też zamiast tg i ctg wpisz sin/cos cos /sin i Ci napewno wyjdzie
26 paź 20:00
mysza: pierwsze zad
L=sinx/cosx(cosx +cosx/sinx) = sinx + 1 bo po wymnozeniu sie skraca i zostaje
to co miało wyjśc
L =P lewa =prawej)
sinx +1 = 1+sinx
26 paź 22:15
julia: |cos2x| / sin2x jak namalować wykres takiej funkcji?
8 gru 16:36