:)
Krzyś : Sprawdz, czy ciąg (bn)jest ciągiem geometrycznym, gdy jego n−ty wyraz jest określony
wzorem: bn=2n2
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązać?
17 wrz 17:15
Janek191:
bn = 2n2 ?
17 wrz 17:18
Krzyś : tak, własnie tak
17 wrz 17:19
Nuti: Wypisz pierwsze wyrazy i sprawdź, czy stały jest iloraz następnego przez poprzedni.
17 wrz 17:21
Janek191:
Więc
b
n+1 = 2
(n+1)2
oraz
| bn+1 | |
| = 2 n2 + 2 n + 1 : 2n2 = 22n+1 − nie jest wartością stałą,zatem |
| bn | |
ten ciąg nie jest ciągiem geometrycznym.
17 wrz 17:23
Nuti: Nie, nie jest. Ten iloraz rośnie, i to szybko. Wystarczy wypisać 6 pierwszych wyrazów ciągu.
17 wrz 17:24
Krzyś : Dzięki
17 wrz 17:35