:)
Krzyś : | | x2−x+1 | |
Określ zbiór wartości funkcji f określonej wzorem: f(x)= |
| |
| | x−1 | |
17 wrz 17:13
Nuti: Policz granicę w plus i minus nieskończoności i prawo− i lewostronne granice w −1. Może już to
Ci załatwi całe R

Jeśli nie − poszukaj minimów i maksimów. Lokalnych, może globalnych...
17 wrz 17:26
Nuti: Powiedz, jeżeli sobie nie poradzisz, wtedy pomogę. Ale spróbuj.
17 wrz 17:32
5-latek: wpisz w wyszukiwarke Mila zbior wartości
17 wrz 17:32
Nuti:
17 wrz 17:33
Krzyś : Byłbym wdzięczny gdybyś mi pomogła.
17 wrz 17:34
Janek191:
ZWf = ( −∞ ; − 1 > ∪ < 3; +∞ )
17 wrz 17:36
Janek191:
| | x2 − x + 1 | |
f(x) = |
| ; x ≠ 1 |
| | x − 1 | |
więc
| | ( 2 x − 1)*( x −1) − ( x2 − x + 1)*1 | |
f '(x) = |
| = |
| | ( x −1)2 | |
| | 2 x2 − 2 x − x + 1 − x2 + x − 1 | | x2 − 2x | |
= |
| = |
| = |
| | (x −1)2 | | (x −1)2 | |
| | x*(x −2) | |
= |
| = 0 ⇔ x = 0 lub x = 2 |
| | (x −1)2 | |
W x = 0 pochodna zmienia znak z + na minus − maksimum lokalne
W x = 2 pochodna zmienia znak z − na plus − minimum lokalne
W ( −
∞ ; 0 ) funkcja f rośnie , a w ( 0; 1) funkcja maleje
W ( 1 ; 2) funkcja f maleje , a w ( 2 ; +
∞) funkcja rośnie
f( 0) = y
max lok = − 1
f(2) = y
min lok = 3
Wniosek : ZWf = ( −
∞ ; 1> ∪ < 3; +
∞ )
===============================
Patrz też na wykres danej funkcji
17 wrz 18:03
Mila:
Niech w będzie wartością funkcji f(x)⇔
x
2−x+1=w*(x−1)
x
2−x+1−wx+w=0
x
2+x*(−1−w)+(w+1)=0
Równanie ma rozwiązanie dla Δ(w)≥0
Δ=w
2−2w−3
w
2−2w−3=0, Δ
w=16
w=−1 lub w=3
w
2−2w−3≥0⇔
w≤−1 lub w≥3⇔
w∊(−
∞,−1>∪<3,
∞)=Zw
f
17 wrz 18:17