zbiory
mati: wyznacz zbiór A∪B jeżeli:
A=(−∞,3)
B = (4,+∞)
jak to zapisać?
17 wrz 17:12
Mila:

A∪B=(−
∞,3)∪(4,
∞)
(złączenie zbiorów)
17 wrz 17:17
Mila:
Albo
A∪B=ℛ\<3,4>
17 wrz 17:19
mati: tak zapisałem

ale myślałem że można to jakoś zapisać za pomocą jednego przedziału

dziękuję
17 wrz 17:19
mati: A−B=A
i
B−A=B
tak?
17 wrz 17:20
Janek191:
17 wrz 17:25
mati: mam jeszcze jeden przykład do sprawdzenia:
A= (−4,8)
B= <−1,1>
A−B= (−4,−1) ∪ (1,8)
dobrze?
czy można to zapisać inaczej, np.
A−B= (−4,8) − <−1,1> ?
17 wrz 17:29
Janek191:
Pierwszy zapis jest dobry.
17 wrz 17:33
mati: ok, ale można to zapisać inaczej?
17 wrz 17:34
5-latek: czy mozna to zapisac inaczej np
A−B=(−4,8)−<−1,1>
Otoz kolego sympatyczny nie .
Dlaczego zapis <−1,1> oznacza przedzial obustronnie domkniety czyli do tego przedzialu naleza
liczby od −1 do 1
razem z (−1) i 1 czyli np (−0,02), 0,234567, 09999999999999,
to po pierwsze
Po drugie przeciez w 1 zapisie wylaczyles (−1) i 1
Jesli juz chcesz inaczej to zapisac to tak
AB=(−4,8)\{−1,1}
zapis {−1,1} oznacza zbior dwuelemntowy czyli zbor sladajacy sie z dwodh elenentow (−1) i 1
17 wrz 18:19