Oblicz
:333: Oblicz wartość wyrażenia:
| x−y | | 1 | | xy | |
| + |
| + |
| gdy x= √2 i y =1 |
| x2−xy+y2 | | x+y | | x3+y3 | |
17 wrz 17:04
Janek191:
| | √2 −1 | | 1 | | √2 | |
W = |
| + |
| + |
| = |
| | 3 − √2 | | √2 + 1 | | 2√2 + 1 | |
| | √2−1 | | 3 +√2 | | √2 −1 | |
= |
| * |
| + |
| + |
| | 3 −√2 | | 3 + √2 | | (√2+1)*(√2−1) | |
| | (√2*(2√2−1) | |
+ |
| = ... |
| | (2√2+1)*(2√2−1) | |
17 wrz 17:17
:333: Możesz wyjaśnić skąd to się wzięło ?
17 wrz 17:27
Janek191:
Wstawiłem
√2 za x i 1 za y

II krok prowadzi do usuwania niewymierności w mianowniku .
17 wrz 17:31
:333: Dobrze rozumiem, ale w mianowniku 1 wyrażenie nie powinno być 2√2?
17 wrz 17:31
:333: Dobra, nie zauważyłam ze to nie wzór skróconego mnożenia
17 wrz 17:32
:333: Dzięki !
17 wrz 17:33