trygonometria
Piotr: Siema mam takie cos:
2sin(x) = cos(x)
jak to policzyć bo, wzory nie pasują?
17 wrz 16:57
olekturbo: sinx = √1−cos2x
17 wrz 16:58
Piotr: no dobra a z tangensa można? straszne wyniki wychodzą
17 wrz 17:04
Piotr: z tana też bo 1/2
17 wrz 17:04
Mila:
| | π | |
Sprawdzamy czy x= |
| +kπ jest rozwiązaniem równania:( w przedziale <0,2π>) |
| | 2 | |
L=2*1
P=0
L=2*(−1)
P=0
nie jest
2sinx=cosx / :cosx
odczytujesz wartość w tablicy ( jeśli potrzebna przybliżona wartość kata)
albo korzystasz z arctgx
17 wrz 17:06