Liczby wymierne i nie wymierne. Pomocy :(
Ania ♥: Oblicz:
a) 2√27 − 4√48 + √75 =
| | 61 | | 216 | | 19 | |
c) 3√−1 |
| − 3√− |
| − 5√−7 |
| = |
| | 64 | | 125 | | 32 | |
17 wrz 15:55
J:
a) wskazówka ; √27 = 3√3 , √48 = 4√3 , √75 = 5√3
17 wrz 15:57
17 wrz 15:57
Benny: 2√27−4√48+√75=6√3−16√3+5√3=−5√3
17 wrz 15:57
Ania ♥: Benny, a tam nie powinno byc 5√3 skoro 2 + 3√3 to chyba 5√3 a nie 6 ?
17 wrz 16:09
Janek191:
c)
3√ − 16164 −
3√ −216125 −
5√ −71932 =
=
3√−12564 +
3√216125 +
5√24332 =
| | 5 | | 6 | | 3 | | 25 | | 24 | | 24 | | 23 | |
= − |
| + |
| + |
| = − |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 5 | | 2 | | 20 | | 20 | | 20 | | 20 | |
17 wrz 16:48