probabilistyka
ambroży: Zapisać przestrzeń zdarzeń S dla liczby asów w doświadczeniu polegającym na sześciokrotnym
losowaniu bez zwracania z talii 52 kart.
Sprawa nieco się komplikuje, bo nie wiem jak ująć to, że z każdym losowaniem talia zmniejsza
się o 1 kartę, co automatycznie zmniejsza szansę na wylosowanie asa.
17 wrz 14:31
PW: Skoro losowanie bez zwracania, to po prostu "wsadził łapę i wyciągnął 6 kart". Po co tak
komplikować myślenie?
17 wrz 14:42
PW: Powiedz jeszcze − podałeś dosłownie treść zadania, czy sformułowałeś ją po swojemu? Polecenie
jest niezrozumiałe.
17 wrz 15:14
ambroży: Tak, treść zadania jest taka, jak napisałem − dla mnie też jest średnio czytelna.
17 wrz 15:19
PW: Przestrzeń zdarzeń to zbiór wszystkich zdarzeń jakie mogą się pojawić w doświadczeniu.
W tym doświadczeniu przestrzenią zdarzeń jest zbiór Ω (to tradycyjne oznaczenie) złożony z
wszystkich możliwych 6−elementowych podzbiorów zbioru 52−elementowego. Zbiór ten liczy
elementów.
Co miałoby oznaczać określenie "przestrzeń zdarzeń S dla liczby asów" − nie wiem.
Jesteś na początku nauki kombinatoryki, czy uczysz się już o zmiennych losowych?
17 wrz 15:32
henrys: Nie pamiętam zbyt dobrze, ale może ktoś poprawi.
W zadaniu należy tylko zapisać przestrzeń zdarzeń, nie liczbę elementów tej przestrzeni.
Ω={(w1,w2,...,w13), w1+w2+...w13=6, wi∊{0,1,2,3,4}}
S={(0,w2,..,w13), w2+w3+...+w13=6,
(1,w2,w3,..w13), ∑=5,
(2, ), ∑=4,
(3, ), ∑=3,
(4, ), ∑=2, wi∊{0,1,2,3,4} dla i =2,3,...13}
17 wrz 23:46
ambroży: Tak, to o to chodziło, udało mi się to już ustalić, ale dzięki za szczegółowe wyjaśnienie i
rozpisanie zadania.
18 wrz 00:32
PW: Zgłupiałem po tym co zobaczyłem
ambroży, gratuluję Ci, że już wiesz o co idzie.
18 wrz 12:40
henrys: ta Ω to to samo co S tylko rozpisałem
18 wrz 12:54
PW: ambroży nie nawiązuje dialogu, więc powinienem go potraktować tak jak on mnie.
Ponieważ jednak po innym zadaniu
299232 zaczynam podejrzewać, że ma do czynienia z
człowiekiem, który wie, że nie nauczy
probabilistyki, ale chociaż zbada inteligencję
słuchaczy, powiem co o tym myślę.
Przestrzeń zdarzeń dla
liczby asów w jakimkolwiek losowaniu co najmniej 4 kart z talii (tu
przypadkowo dobrał losowanie sześciu kart, żeby zamącić w głowie) może być tylko następująca:
{0, 1, 2, 3, 4}
− możemy wylosować 4 asy, 3 asy, 2 asy, 1 asa lub 0 asów. KONIEC.
Czym innym są prawdopodobieństwa przypisane poszczególnym zdarzeniom − one już zależą od
sposobu losowania (ale o to nie pytali).
18 wrz 12:59
henrys: Masz rację PW,
bardzo mi przykro
18 wrz 13:48
henrys: Powiem jedno, cokolwiek będę robił w życiu, będę się starał, z całych sił, żeby żadne dziecko
nie było poddawane jakimkolwiek testom na inteligencję (w szczególności dziecko zdolne, bo ono
zawsze wie, że to test)
18 wrz 14:00
PW: Ale dlaczego przykro? Ten egzaminator to złośliwy osobnik. Specjalnie tak formułuje zadania,
żeby wprowadzić w błąd. Gdyby napisał, że doświadczenie polega na obserwacji liczby
wylosowanych asów w losowaniu 6 kart z talii 52, to byłoby jasne
18 wrz 14:01
PW: Co do testów podzielam Twoje zdanie. Byłem zszokowany, gdy zobaczyłem następujące zadanie
(element testu na IQ):
Powiedz, który ptak wyróżnia się od pozostałych:
a) wróbel
b) szpak
c) sokół
d) sowa
Znajomość bzdetnego zamysłu autorów takich testów ma mierzyć poziom inteligencji?
18 wrz 14:05
henrys: Zawsze są złośliwymi osobnikami i w dupie mają co to dziecko czy osoba dorosła czuje, byle mieć
wynik, kolejną publikację, temat na konferencję. Dzieciak się kwalifikuje, czy nie? Poddajmy
go presji, zobaczymy jak zareaguje.......taaak, dzięki takim badaniom będziemy mieć lepsze
społeczeństwo, świat, lepiej wybierzemy pracowników, liderów.
Ile razy Pan/Pani była poddana takiemu badaniu? Raz, dwa, 10,50,100? Pewnie, za każdym razem
była to świeeeeetna zabawa. Czy ani razu?
18 wrz 14:16
henrys: Takie testy jak napisałeś wyżej, to pikuś, krzywdy nie robią, w głowie zamącą jedynie
18 wrz 14:25
daras: juz sam wyraz doświadczenie wskazuje na to, że autorzy nie są sokołami
18 wrz 16:59
henrys: mniejsza z tą inteligencją i jakimiś głupimi testami

czy taki zbiór {0,1,2,3,4} możemy nazwać przestrzenią? Mi tam się wydaje, że ten zapis co
podałem jest poprawny.
18 wrz 19:48
ambroży: @PW, wybacz najmocniej, ale z racji niewielkiej ilości czasu, jaką posiadam po prostu nie byłem
w stanie wdawać się w dyskusje. Przyznam szczerze, że na początku sam nie rozumiałem treści
zadania, próbowałem kombinować, starałem się doszukać jakiegoś głębszego sensu, ale potem
udało mi się znaleźć podobne zadanie, ale odnoszące się do rzutu kośćmi i sprawa się
rozwiązała. W dodatku @henrys wyjaśnił sprawę jak należy. Także moje pytanie nie miało służyć
jako miernik poziomu inteligencji − bez obaw.
18 wrz 20:25
daras: 
henryx
@ ambroży nie zrozumiałeś, chodzi o IQ autora zadania a nie postu chyba, ze to tożsamość
18 wrz 20:37