ekstrema funkcji dwóch zmiennych
jusia: Hejka, mam takie zadanko...
Wyznacz ekstrema lokalne funkcji:
f(x,y)=(x+y)
2+y
4
niestety Hesjan =0 więc metoda nie rozstrzyga

jak sobie z tym poradzić?
pomocyyy
17 wrz 13:51
J: Jakie masz punkty stacjonarne ?
17 wrz 14:00
jusia: (0,0) tylko
17 wrz 14:01
PW: Znalezienie minimum to zadanie na poziomie gimnazjum. Mamy do czynienia z sumą kwadratów.
17 wrz 14:06
J:
Jeśli funkcja ma ekstermum, to na każdej linii przechodzacej przez punkt stacjonarny funkcja
obcięta do tej linii też ekstremum.
Jeśli zatem znajdziemy chociaż jedną prostą , przechodzącą przez punkt stacjonarny i funkcja
jednej zmiennej nie będzia miała ekstremum w tym punkcie, to funkcja f(x,y) też nie ma
ekstrmum
Niech x = 0 . wtedy f(1,0) = (0+y)2 + y4 = y2 + y4 i ta ostatnia nie posiada ekstremum w
(0,0),
a zatem funkcja wyjściowa też nie posiada ekstremum w tym punkcie.
17 wrz 14:14
jusia: wolfram mówi,że posiada.... minimum globalne...
jakieś pomysły jeszcze?
17 wrz 14:20
J:
sorry ... posiada minimum ...popatrzyłem na: y2 + y4 jako pochodną,
a de facto pochodna, to f'(y) = 2y + 4y3
17 wrz 14:22
Nuti: Jasne, że posiada minimum globalne! @PW nawet wyjaśnił, dlaczego. Niżej zera nie zejdziemy,
choćbyśmy się zastarali na śmierć.
17 wrz 14:22
J:
ostatecznie ... funkcja f(x,y) posiada minimum globalne w punkcie (0,0)
17 wrz 14:24
jusia: a może można się powołać na coś takiego;
f(x,y) > f(0,0)=0 ?
17 wrz 14:33
J:
raczej na fakt,że dla dowolnych dwóch liczb rzeczywistych: a2 + b2 ≥ 0
i równe zero tylko wtedy,gdy a = 0 i b = 0 ( wartość minimalna )
17 wrz 14:37
jusia: a coś takiego:
mamy sume parzystych poteg wiec osiaga minimum ta suma gdy f(x,y)=0 wtw (x,y)=(0,0) wiec (0,0)
jest minimum globalne
17 wrz 14:46
J:
no o to właśnie chodzi
17 wrz 14:47
J:
miałem napisać o 14:37 : a2 + b4 ≥ 0
17 wrz 14:48
jusia: 
ok dziekuje serdecznie
17 wrz 14:49