niby proste, ciagi
olla: Oblicz sumę ośmiu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jeśli:
1. an=3*(0,5)²
2. an= 0,5 n−1
niby proste ale skąd wziąć q
17 wrz 12:46
17 wrz 12:50
Aga1.: 1) przykład a) źle przepisałaś
| | a2 | |
można obliczyć np. a1 i a2 i q= |
| |
| | a1 | |
17 wrz 12:51
Aga1.: albo podchwytliwy przykład
17 wrz 12:54
olla: Zgadza się przepraszam w 1. zamiast wykładnika 2 powinien być n
an=3*(0,5)n
ale nadal nie wiem jak to zrobić ani 1 ani 2
17 wrz 13:02
J:
| | a2 | |
policz a1 i a2 , potem: q = |
| .. potem wzór na S8 |
| | a1 | |
17 wrz 13:03
olla: w drugim a1 = 1 a2=0,5 tak ?
17 wrz 13:03
olla: pomyliłam przykłady w 1. a1=1,5 a2=3/4 tak?
17 wrz 13:06
olla: w 2 a1=1 a2= 1/2

?
17 wrz 13:06
J:
ile to jest: 3*(0,5)1 = ? ..... ile to jest: 3*(0,5)2
17 wrz 13:08
Aga1.: Tak.
17 wrz 13:08
J:
aaa . w drugim...tak
17 wrz 13:08
J:
tak .. w obydwu masz dobrze
17 wrz 13:09
olla: dzięki ja to proste a kombinowałam jak koń pod górkę
17 wrz 13:10