prawdopodobieństwo
ambroży: Witam, mam takie zadanko i nie wiem jak je ugryźć.
W grupie liczącej 20 osób, 4 studentów jest przygotowanych do egzaminu. Egzaminator wybiera 3
osoby. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będą wśród nich przynajmniej 2 przygotowane?
Jedyne, co udało mi się ustalić, to ogólną liczbę przygotowanych (15) i ilość losowanych
studentów przez profesora (320).
17 wrz 12:43
Aga1.: | | | |
Egzaminator wybiera 3 osoby spośród 20 i może to zrobić na | sposobów. |
| | |
W grupie jest 4 przygotowanych i 16 nieprzygotowanych.
Przynajmniej 2 przygotowanych tzn. 2 przygotowanych i 1 nieprzygotowany lub 3 przygotowanych.
17 wrz 13:01
J:
albo ... wylosował grupę trzech nieprzygotowanych = P(B)
| | | |
P(B) = |
| .... i P(A) = 1 − P(B) |
| | | |
17 wrz 13:06
Benny: @J ten drugi sposób chyba nie za bardzo do mnie przemawia. Co z sytuacją, gdzie będzie
dwóch nieprzygotowanych i jeden przygotowany?
17 wrz 13:15
J:
zdarzenie A − przynajmniej dwóch przygotowanych: (P,P,N) lub (P,P,P)
zdarzenie przeciwne B − trzej nieprzygotowani: (N,N,N)
17 wrz 13:19
ambroży: @Aga1.
A jak to policzyć, żeby wyszło jak należy?
17 wrz 13:24
J:
w obydwu sposobach dostaniesz taki sam wynik
17 wrz 13:25
Benny: | | | |
Coś mi się nie wydaje J. P(B)= |
| |
| | | |
17 wrz 13:31
J:
bo źle liczysz P(B)
17 wrz 13:39
Benny: Twierdzisz, że zdarzenie przeciwne powinno wyglądać tak:
"Wybrano trzy osoby nieprzygotowane"?
Moim zdaniem:
"Wybrano trzy osoby nieprzygotowane lub dwie osoby nieprzygotowane i jedną przygotowaną"
17 wrz 13:41
J:
masz rację

Twój wzór jest poprawny
17 wrz 13:44
J:
mój byłby dobry , gdyby było " conajmniej jeden jest przygotowany" ( i tak się zasugerowałem )
17 wrz 13:46
ambroży: @Benny a później po obliczeniu P(B) należy wykonać równianie P(A) = 1 − P(B) i to da prawidłowy
wynik?
17 wrz 13:49
J:
tak ... ale zauważ,ze obydwa sposoby jednakowo pracochłonne i w obydwu wynik dostaniesz taki
sam
17 wrz 13:52
ambroży: Tak, trochę trzeba się naliczyć i nagłówkować, jednakowoż dziękuję wszystkim za wyjaśnienie i
pomoc
17 wrz 13:56