Zespplone
Bartek: Prosze serdecznie o rozwiazanie następującego równania zespolonego.
| (−√3−1)12*(1−i)10 | |
| |
| (1+√3 i)4 | |
16 wrz 23:37
:): to nie jest równanie

. Zeby to uprościć, każde z wyrażeń pod potegą zamień na postać
zespolona i dopiero potęguj,..
16 wrz 23:43
(/-/\-\): W −√3−1 powinno byc −√3−i
16 wrz 23:44
J:
| | (√3+i)12*(1−i)10 | | (3 + 2√3i −1)6*(1−i)10 | |
= |
| = |
| |
| | (1+√3i)4 | | (1+√3i)4 | |
| | 26(1 + √3i)6*(1−i)10 | |
= |
| = 26*(1+√3i)2*(1−i)10 = |
| | (1+√3i)4 | |
= 2
6*(2
√3i−2)*(−2i)
5 = ... dalej już chyba dasz radę
17 wrz 08:51
Bartek: Bardzo dziękuję J
17 wrz 11:30