Zadanie z dowodzenia.
Kyrtap: Udowodnij ,że jeżeli liczba całkowita m przy dzieleniu przez 7 daje resztę 4 ,a liczba
całkowita n przy dzieleniu przez 7 daje resztę 3, to iloczyn m*n przy dzieleniu przez 7 daję
resztę 5.
16 wrz 21:46
Mila:
m=7k+4, k∊C
n=7*s+3, s∊C
m*n=(7k+4)*(7s+3)=49k*s+21k+28s+12=
=49k*s+21k+28s+7+5=
=7*(7ks+3k+4s+1)+5 , gdzie (7ks+3k+4s+1)∊C
===================================
16 wrz 21:56
Janek191:
m = 7 s + 4
n = 7 t + 3
to
m*n = ( 7 s + 4)*( 7 t + 3) = 49 s*t + 21 s + 28 t + 12 = 7*( 7 s*t + 3 s + 4 t + 1) + 5
16 wrz 21:58