Funkcja liniowa
Dowegan: Funkcja liniowa f jest opisana wzorem f(x)=(2−a)x+3. Wyznacz liczbę a, dla której:
a) punkt A(−5,7) należy do wykresu funkcji f
b) wykres funkcji f oraz wykres funkcji g, określonej wzorem g(x)=−0,75x+6, przecinają oś OX w
tym samym punkcie.
16 wrz 21:30
Janek191:
a)
f(x) = ( 2 − a) x + 3
Punkt A =( − 5 ; 7) należy do wykresu tej funkcji liniowej, więc
7 = ( 2 − a)*(−5) + 3
4 = − 10 + 5a
5a = 14
a = 2,8
=====
16 wrz 22:13
Janek191:

− 0,75 x + 6 = 0
0,75 x = 6
x = 8
−−−−−−
(2 − a)*8 + 3 = 0
16 − 8 a + 3 = 0
8 a = 19
===================
| | 3 | | 3 | |
spr. f(x) = ( 2 − 2 |
| ) x + 3 = − |
| x + 3 |
| | 8 | | 8 | |
16 wrz 22:27