Informatyka , programowanie
thola: dane są suma długości przekątnych rombu i długość jednego boku, jak wyliczyć pojedynczą
przekątną? Potrzebuję żeby to był gotowy wzór. PROSZĘ O Pomoc
16 wrz 21:07
thola: Tylko teoretycznie, proszę
16 wrz 21:10
Nuti: W rombie wszystkie boki są równej długości. Masz jeden −− masz wszystkie. Zastanowię się nad
wzorem. Ale pewnie ktoś mnie uprzedzi

Co to znaczy teoretycznie? Sam gotowy wzór bez wyprowadzenia? Czy bez programu? (nie
zamierzałam)
Czy ma być z dowodem?
16 wrz 21:16
thola: Nie, to ma być suchy wzór, to znaczy bez liczb, bez wartości. Musze stworzyć schemat blokowy i
tylko wpisać to co komputer miałby obliczyć czyli wzór na obliczenie każdej przekątnej z ich
sumy i długości boków. Wiec mam sumę przekątnych−s i długość boku−a, czego wynikiem będą e i
f. Byłabym wdzięczna baaardzo za pomoc.
16 wrz 21:20
pigor: ... niech
2d+2e=
s − dana suma przekątnych i
a −dana długość boku, to
masz układ równań
2d+2e=s i d2+e2=a2 , gdzie
d,e=? połowy przekątnych − niewiadome ..
16 wrz 21:21
PW: Gdyby matematyka polegała na pamiętaniu "gotowych wzorów", to większość z nas miałaby
schizofrenię. Niepotrzebnie mówisz "długość jednego boku" − w rombie wszystkie boki mają
jednakowe długości, więc wystarczy "długość boku".
Wiadomo, że w rombie przekątne są wzajemnie prostopadłe i połowią się.
| | d1 | | d2 | |
Mamy więc trójkąt prostokątny o przyprostokątnych |
| i |
| (to są połowy |
| | 2 | | 2 | |
przekątnych) i przeciwprostokątnej a (to jest długość boku rombu).
Trzeba więc rozwiazać układ równań:
| | ⎧ | (0,5d1))2 + (0,5d2)2 = a2 | |
| | ⎨ | | ,
|
| | ⎩ | d1+d2 = s | |
gdzie s jest znaną sumą długości przekątnych.
Jeżeli chcesz wyliczyć tylko jedną przekątną, np. d
2, to z drugiego równania wyliczasz
d
1 = s − d
2
i podstawiasz do pierwszego równania − będzie równanie kwadratowe zmiennej d
2 − komputer ma
szukać tylko rozwiązania dodatniego.
16 wrz 21:22
Nuti:

Przekątne w rombie dzielą się na połowy i na dodatek pod kątem prostym.
Oznacz długość boku (daną) przez a, a sumę długości przekątnych przez S. Jeżeli oznaczyć
długości przekątnych przez d
1 i d
2, to z twierdzenia Pitagorasa mamy:
d
1+d
2=S, czyli
i masz równanie kwadratowe na d
1, ze znanymi (danymi) współczynnikami (jakieś liczby, a i S).
Porządkujesz je i rozwiązujesz i otrzymasz zapewne dwa pierwiastki dodatnie. Jeden z nich to
będzie d
1, a drugi d
2. Poradzisz sobie, czy mam to zrobić?
16 wrz 21:28
Nuti: równanie do rozwiązania (komputer umie?) to
16 wrz 21:33
thola: Nie rozumiem nic. Mógłby ktoś zrobić to łopatologicznie dla mnie na liczbach? Może wtedy
zrozumiem.
16 wrz 21:35
Nuti: | | 1 | | 1 | |
Nawet rysunek zrobiłam. To różowe to |
| d1, a granatowe |
| d2. No i twierdzenie |
| | 2 | | 2 | |
Pitagorasa. Na pewno znasz!
16 wrz 21:36
thola: Znam, znam, ale co mi to da ze go oblicze?
16 wrz 21:37
Nuti: No to, że masz teraz równanie kwadratowe, z którego możny wyliczyć długości przekątnych.
a i S są dane, masz obliczyć x. Delta, pierwiastki i już.
16 wrz 21:42
Nuti: Chyba że to nie jest dobra postać rozwiązania dla komputera. Ale algorytm to sobie sam musisz
napisać. Może będzie prościej korzystając z rozwiązań innych kolegów (Eta, PW, pigor). Wszyscy
w każdym razie korzystamy z Pitagorasa, ale może któryś zapis jest szczególnie odpowiedni do
napisania algorytmu. Nie znam się na tym.
16 wrz 21:44
Nuti: Jeżeli na przykład a to 5, a suma przekątnych (S) to 14, Twoje równanie wygląda następująco:
x
2−14x+48=0
Δ=196−192=4
czyli przekątne mają długości 6 i 8.
16 wrz 21:50
PW: Wzór
świetnie nadaje się do obliczeń:
| | S | | S2 | | S2 | |
(x − |
| )2 − |
| + |
| − 2a2 = 0 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | S | | S2 | |
(*) (x − |
| )2 = 2a2 − |
| |
| | 2 | | 4 | |
(po prostu najpierw kochaneczek obliczy prawą stronę, potem pierwiastek z niej i na końcu doda
0,5S).
Schemat blokowy już jest: stosujemy wzór (*),
1. Liczymy a*a
2. Podwajamy wynik z p. 1.
3. Liczymy S*S
4. Liczymy 0,25 wyniku z p. 3
5. Od wyniku nz p. 2. odejmujemy wynik z p. 4.
6. Liczymy pierwiastek liczby otrzymanej w p. 5.
7. Do wyniku z p. 6. dodajemy 0,5S − to jest szukana przekątna oznaczona symbolem d
1 przez
Nuti. W ten sposób obliczymy dłuższą przekątną − tę która jest większa od połowy sumy S
(bo przyjmujemy, że pierwiastek z (x − 0,5S)
2 jest dodatni. Drugą przekątną liczymy po prostu
odejmując pierwszą od S:
d
2 = S − d
1
Byłby to 8. punkt schematu blokowego (proszę wybaczyć niefachowość).
16 wrz 22:17
Nuti: No to super! Wygląda na to, że jakoś tam pomogliśmy. Co Thola sądzi na ten temat? Wszystko
jasne?
16 wrz 22:19
Nuti: Podoba mi się ten schemat blokowy!
16 wrz 22:20
PW: Pytająca straciła zainteresowanie, ale dla spokoju sumienia sprostuję jeden niuans. Gdyby
liczba wyznaczona w p. 5. okazała się zerem, to komputer może odpocząć − szukana przekątna ma
długość równą połowie S, czyli przekątne są równych długości − wypisuje odpowiedni komunikat.
Przydałoby się również zabezpieczenie przed nieprawidłowymi danymi − jeżeli liczba
wyznaczona w p.5. okaże się ujemna, to przerywamy obliczenia i wypisujemy komunikat
"Nieprawidłowe dane − nie ma takiego rombu". Komunikat o nieprawidłowych danych powinien się
pojawić już w p. 1 − gdyby wczytana liczba a okazała się niedodatnia lub w p. 3. − gdyby S
okazała się niedodatnia.
I tak dalej, program można udoskonalać do świtu.
17 wrz 15:00
Nuti: No i połowa S musi być większa od a (nierówność trójkąta)... O tym nawet nie wspominałam, bo
zakładałam, że skoro „dany jest romb", to wszystko musi w nim być Ok

Ale masz rację, @PW, chyba nie mamy do kogo gadać...
17 wrz 15:06
hellos: Doda ktoś kod w C++?
24 wrz 23:25
darek: Totalne oro w pythonie nie wiem jak zrobic pomoze ktos?
import math
a=float(input("Wprowadz dlugosc boku:"))
s=float(input("Podaj sume przekatnych rombu:"))
x=1
def kekw():
lewa=(x−s/2)**2
print(lewa)
def kaki():
prawa=2*(a**2)−(s**2)/4
print(prawa)
jedynka=a**2
dwojka=2*jedynka
trojka=s**s
czworka=0.25*trojka
piatka=dwojka−czworka
szostka=(math.sqrt(piatka))
siodemka=szostka+(0.5*s)
print(siodemka)
osemka=s−siodemka
print(osemka)
18 mar 11:44
Filip: ale co chcesz zrobić?
18 mar 12:34
darek: kocham vl
18 mar 13:07
k4p3k: Problem już rozwiązany u kolegi na pv
18 mar 13:07