Ekstrema
James: Sprawdź czy dana funkcja ma ekstrema
16 wrz 20:42
Kacper:
Na co czekasz?
16 wrz 20:42
James: bo wychodzi mi że ma a powinna nie mieć i nie wiem gdzie mam błąd
16 wrz 20:43
Kacper:
Pokaż policzoną pochodną.
16 wrz 20:44
16 wrz 20:45
Kacper:
Ok. Ta funkcja posiada ekstrema globalne.
16 wrz 20:47
James: No ot mi wyszło, że ekstrema to x=1 i x=−1
16 wrz 20:49
James: tak ma być?
16 wrz 20:49
Kacper: Dla tych argumentów funkcja osiąga ekstrema.
16 wrz 20:55
James: i teraz mam obliczyć wartości najm i najw w przedziale <−3,3> i wyszło mi że najw dla x=1 a
najmn dla x=−1. dobrze?
16 wrz 20:59