Uzasadnij równość
Kacper: Uzasadnij równość:
log
2(4) + log
2(25) = 4−log16*log25
Wiem że z lewej strony wychodzi 4, ale nie wiem co mam zrobić z prawą stroną.
Proszę o pomoc
16 wrz 20:32
5-latek: A skad wiesz ?
Jeśli masz uzasadnić to ta rownosc jest prawdziwa
Teraz jeśli po prawej stronie od 4 odejmniesz cos tam to 4≠4−cos tam
16 wrz 20:35
henrys: log24+log225=(log4+log25)2−2log4log25=log2100−log16log25=4−log16log25
16 wrz 20:38
Kacper: Wiem to, bo log(100)
2=log(10000)=4.
Czyli w zadaniu o treści uzasadnij równość może wyjść że jest ona sprzeczna

Jak wpisuje jedną i drugą stronę na kalkulatorze to niby wychodzi sprzeczność...
16 wrz 20:39
PW: Nie, lewa strona na zasadzie wzoru
a2 + b2 = (a+b)2 − 2ab
jest równa
(log4+log25)2 − 2log4log25= [log(4·25)]2 − 2log4log25 = 22 − 2log4log25
− i z tym powalcz.
16 wrz 20:39
Kacper:
Jak z lewej strony wychodzi 4?
16 wrz 20:40
henrys: ups, przepraszam, pospieszyłem się
16 wrz 20:40
Kacper: A okej już widzę swój błąd, dzięki bardzo henrys (y)
16 wrz 20:40
PW: O, już
henrys rozwiązał, nie widziałem tego (był o minutę lepszy)
16 wrz 20:40
Kacper: Dzięki wszystkim bardzo
16 wrz 20:42
Kacper:
Dobrze, że mam kolorek, bo widzę, że są naśladowcy
16 wrz 20:45
PW: Niezależnie od kolorku zajęty nick nie powinien być możliwy do użycia przez innego internautę.
Coś się powinno poprawić w procesie rejestracji.
16 wrz 20:49