Wyznacz najw. i najmn. wartość funkcji
James: Wyznacz najw. i najmn. wartość funkcji w przedziale <−3,3>
16 wrz 20:24
16 wrz 20:26
Joe Black: Czemu tylko krańce przedziałów ?
16 wrz 20:29
James: to ta funkcja nie ma ekstremum?
16 wrz 20:34
Eta:
16 wrz 21:12
Mila:
| | 2*(x2+1)−2x*2x | |
f'(x)= |
| |
| | (x2+1 | |
Miejsca zerowe f'(x)
2−2x
2=0
1−x
2=0
x=1 lub x=−1
1∊(−3,3)
−1∊(−3,3)
f'(x)>0⇔f(x) jest rosnąca
1−x
2>0 ⇔x∊(−1,1)
f(x) ↓ dla x∊(−
∞,−1)∪(1,
∞)
dla x=−1 funkcja ma minimum , a dla x=1 ma maksimum
f(−1)=−1 wartość najmniejsza f(x)
f(1)=1 wartość największa f(x)
16 wrz 21:17