Oblicz
:333: Określ zbiór liczb dla których wyrażenie ma sens liczbmbowy i wykonaj działania.
| −8x | | 3x | | 2−6x | |
| + |
| − |
| ÷ |
| 9x3 −x | | x+3x2 | | (1−3x)2 | |
16 wrz 19:20
:333: =*
16 wrz 22:00
:333: Liczbowy * o matko jakie błędy
16 wrz 22:00
Metis: Mianowniki≠0
Potem wspólne mianowniki.
16 wrz 22:02
:333: Jaki wspólny mianownik? Właśnie z tym mam problem
17 wrz 16:35
:333: Pomóżcie to pilne
17 wrz 17:33
5-latek: Taki blad w porownaniu z klopotami rachunkowymi to pikus
Jesli niew esz jaki jest wspolny mianownik to najprosciej jest wymnozyc te 3 mianowniki
17 wrz 18:09
:333: Nie ma łatwiejszego sposobu? Po wymnozeniu wyjdą kosmiczne wyniki
17 wrz 19:24
5-latek: Przeciez wcale takie kosmiczne nie wyjda
najpierw policz
17 wrz 19:42
5-latek: policzylas ?
17 wrz 20:44
Metis: Można sobie ułatwić zadanie

Na początku oczywiście dziedzina.
| −8x | | −8x | | −8 | |
| = |
| = |
| |
| 9x3−x | | x(9x2−1) | | 9x2−1 | |
| 3x | | 3x | | 3 | |
| = |
| = |
| |
| x+3x2 | | x(3x+1) | | 3x+1 | |
17 wrz 20:55
Metis: No i możemy dostrzec, że 9x2−1=(3x−1)(3x+1)
17 wrz 20:59
Metis: W ostatni ułamku sprytnie wyciągnąć minus
17 wrz 20:59
5-latek: Czesc
Metis 
tylko należy to wiedzieć a z tym jest u niej krucho niestety

Wiec najlepiej (ja tak uważam zrobić wspólny z miaownikow i policzyć
17 wrz 21:56