Rozwiąż nierówności
Przemek: Rozwiąż nierówności:
| | x2−7|x|+10 | |
c) |
| < 0 |
| | x2−6x+9 | |
Proszę o wytłumaczenie.
16 wrz 19:18
PW: a) Dziedzina: x ≠ −1
| | |a| | | a | |
Można skorzystać z faktu, że |
| = | |
| |, czyli rozwiązać nierówność |
| | |b| | | b | |
| | 2x − 5 | |
| |
| | ≤ 2, x∊R\{−1} |
| | x + 1 | |
Taka nierówność jest równoważna podwójnej nierówności
| | 2x − 5 | |
−2 ≤ |
| ≤ 2, x∊R\{−1} |
| | x + 1 | |
to znaczy układowi dwóch nierówności:
| | 2x − 5 | | 2x − 5 | |
− 2 ≤ |
| ∧ |
| ≤ 2, x∊R\{−1}. |
| | x + 1 | | x + 1 | |
Dalej powinno być bez kłopotów, doprowadzić do postaci z zerem po jednej stronie. Wystarczy
tłumaczenia?
16 wrz 20:03
Przemek: Dzięki
16 wrz 20:16
Przemek: Po obliczeniu mam tak:
(4x−3)(x+1) ≥ 0 ⋀ −3x−3 ≤ 0
16 wrz 20:21
PW: Drugie sprawdź jeszcze raz.
16 wrz 20:23
Przemek:
−3(x+1) ≤ 0
−3x−3 ≤ 0
x=−1
?
16 wrz 20:25
5-latek: −3x−3≤0
−3x≤3
x≥−1
16 wrz 20:30
Przemek: Ok. Faktycznie jak dzieli się przez ujemną liczbę to zmienia się znak.
16 wrz 20:36
pigor: ..., np. tak :
| | x2−7|x|+10 | |
c) |
| < 0 ⇒ (x2−7|x|+10) (x2−6x+9) < 0 ⇔ |
| | x2−6x+9 | |
⇔ (|x|−5) (|x|−2) (x−3)
2< 0 i x∊R\{3} ⇔
⇔ (x<0 i (−x−5)(−x−2)(x−3)
2<0) v (x ≥0 i x≠3 i (x−5)(x−2)(x−3)
2<0) ⇔
⇔ (x<0 i (x+5)(x+2)(x−3)
2<0) v (2< x < 3 v 3< x < 5) ⇔
⇔
−5< x< −2 v
(2< x< 3 v
3< x< 5) ⇔
x∊(−5;−2) U (2;3) U (3;5)....
16 wrz 20:59
Aga1.:

a)np tak
| I2x−5I | |
| ≤2 /*Ix+1I , bo dla x≠−1 Ix+1I>0 |
| Ix+1I | |
I2x+5I≥2Ix+1I
I2x+5I≥I2x+2I
i jeśli umiesz rysować wykresy to
dalej graficznie
f(x)=I2x+5I, g(x)=I2x+2I
17 wrz 08:27