Nie wiem co powinnam z tym zrobić :/
Etna: √6−2√6
Coś ze wzoru skórconego mnożenia, ale jak?
16 wrz 18:44
Mila:
Jakie masz polecenie do zadania?
16 wrz 19:20
Etna: Heh , żadne. Jakoś to wyprowadzić. Matematyca nam to podała
16 wrz 19:25
Mila:
A jaki był temat lekcji?
16 wrz 19:26
Kacper:
Nawet polecenia nie potraficie zapisać
16 wrz 19:26
Etna: Temat to własności logarytmów. Ale ona to sobie o tak raczej przypomniała. W klasie ze 2 osoby
wiedziały jak to przekształcić.
16 wrz 19:30
:): nie jest czasem
√5−2√6 
Wtedy sie prościej liczy
16 wrz 19:32
Etna: Napisała i kazała zrobić. Kto za nią trafi
16 wrz 19:32
Etna: Jest z 6, ale jak z 5 to pokaż jak zrobić z 5. Może podłapię
16 wrz 19:33
:): nie, wlasnie z piatką by sie udał pewqein numer...a z 6 nie
√5−2√6=
√3−2√2√3+2=
√(√3−√2)2=
√3−
√2
16 wrz 19:35
Etna: Dzięki!
Masz→

XD
16 wrz 19:41
PW:
6 − 2
√6 =
√6(
√6 − 2)
Pierwiastek z tego jest iloczynem pierwiastków. Logarytm z tego iloczynu jest sumą:
| | 1 | |
log√√6 + log√√6 −2 = |
| log6 + log√√6 −2, |
| | 4 | |
ale czy o to idzie? Co
ona przypomniała, a co
ona nam z tego przekazała?
Właściwie nie powinniśmy się zastanawiać nad tak sformułowanym "problemem".
16 wrz 19:43
:): spoo, tyle, że jak pisałem, to jest SZCZEGólny przypadek, z 6 sie tak nie uda... ale generlanie
o to chodzi ...
16 wrz 19:43
Etna: A jeśliby było √6−2√5 to wtedy jak to rozłożyć?
16 wrz 19:44
5-latek : √5−2√6=√x−√y i x>y bo odejmowanie
Stronami do potęgi drugiej
5−2√6= x−2√xy+y
{x+y=5
{−2√xy= −2√6 (do potęgi drugiej
4xy=24
to xy=6
{x+5=5
{x*y=6
szukamy takich liczb żeby suma tych liczb wynosila 5 i iloczyn wynosil 6
Będą to liczby x=2 i y=3 lub x=3 i y=2
Ze względu na zalozenie ze x>y
√5−2√6= √3−√2
16 wrz 19:44
Etna: myślę, że nie chodziło jej o logarytmy,
16 wrz 19:45
:): jeżeli by bylo tak jak napsiałąs to SIE TAK NIE DA, powtarzajac 3 raz..
16 wrz 19:46
:): może inaczej, to, że sie tak udało zrobić to bardzo szczególny przyapdek, na ogół sie tak nie
da..
16 wrz 19:46
:): (ale przykłady szkolne są najczęściej takie, żeby sie dało, stąd pytanie..

)
16 wrz 19:47
Etna: Dziękuje wszystkim zebranym
16 wrz 19:51
PW: Etna, przepisz tu przykład rozwiązywany na lekcji (samą treść, bez rozwiązania). Tak to
nie wiadomo o czym dyskutujemy.
16 wrz 19:52
5-latek : Jeżeli a
2−b=c
2 to
16 wrz 19:52
henrys: a jesli by było √6−2√5 to masz
√6−2√5=√(√5−1)2=√5−1
16 wrz 19:56
Etna: Henrys, dzięki
16 wrz 19:58