Wyznacz zbiór wartości funkcji
Blasco: BAAARDZO PROSZĘ O POMOC !
Wyznacz zbiór wartości funkcji:
f(x)= sinx*ctgx − cosx*tgx
16 wrz 18:39
Janek191:
| | cos x | | sin x | |
f(x) = sin x *ctg x − cos x* tg x = sin x* |
| − cos x* |
| = |
| | sin x | | cos x | |
| | π | |
= cos x − sin x = √2*cos ( |
| +x) |
| | 4 | |
więc
Df = < −
√2 ;
√2 >
===============
16 wrz 18:45
Blasco: Ale nie uwzględniłeś dziedziny, a ja nie mam pomysłu jak tę dziedzinę tutaj uwzględnic...
16 wrz 18:48
Blasco: W odpowiedziach jest:
Zwf=<−√2 ;−1) U (−1;1) U (−1; √2 >
16 wrz 19:03
Mila:
sinx≠0 i cosx≠0
16 wrz 19:06
Blasco: No to wiem, ale nie wiem jak to się odnosi do odpowiedzi

bo tam jest mimo wszystko ten
wykres chyba przesunięty o pi/4, tak? czyli to sie ma jakos do odpowiedzi? Nie rozumiem...
16 wrz 19:10
Mila:
T=2π zasadniczy okres f(x)
| | π | | π | | π | | 3π | | √2 | |
f( |
| )=√2*cos( |
| + |
| =√2*cos( |
| )=√2*(− |
| )=−1 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 3π | | 3π | | π | | 7π | | √2 | |
f( |
| )=√2*cos( |
| + |
| =√2*cos( |
| )=√2* |
| =1 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
16 wrz 19:19
Blasco: Teraz już jasne ! Dziękuję Ci bardzo
16 wrz 19:22
Mila:
16 wrz 19:24