2^x =3^y x+xy=5
Dominik: Rozwiąż układ równań
2x =3y
x+xy=5
16 wrz 18:22
Dominik: Jak coś to wystarczy mi jakakolwiek wskazówka nie potrzebuje całego rozwiązania
16 wrz 18:38
5-latek : Wyznacz np. x z 2 równania i wstaw do 1 równania
16 wrz 18:43
Dominik: z 2 równania y=(5−x)/x
Podstawiam to do 1 równania ale jak to przekształcić w następnym kroku?
zdaje się że można zapisać
2x = 35/x *1/3
16 wrz 18:51
Dominik: Podpowie ktoś co dalej mam:
2x=35/x *1/3
y=(5−x)/x
16 wrz 20:37
henrys: z pierwszego wyznaczasz y
y=log32x ⇔ y=xlog32
x+x2log32−5=0 i masz równanie kwadratowe
16 wrz 21:12