wykres funkcji
pawko392: Witam, mam narysować wykres funkcji g(x)=I f(x−1)+2I
Mam narysowany wykres funkcji f. mam przesunąć wykres o 1 w lewo i 2 do góry, jednak czy
wartość bezwzględna sprawi że będzie odwrotnie? Czyli 1 w prawo 2 w dół?
16 wrz 18:14
Braun:
Wartość bez. sprawia, że to co pod osią ox ląduję nad oś
16 wrz 18:16
Mila:
1)y=f(x)⇒T[1,2] (translacja o wektor [1,2], tzn. wprawo i do góry)⇒y=f(x−1)+2
2) Symetria względem OX tej części wykresu co leży pod osią OX.⇒y=|f(x−1)+2|
16 wrz 18:18
pawko392: Kurde, rzeczywiście. Zapomniałem.. No szlak, dzięki.
16 wrz 18:19
pawko392: Najpierw wektor później odbijam.
16 wrz 18:22
Braun:
Tak.
16 wrz 18:24