Granica
Ewelonka: Wyznacz granice jednostronne funkcji y=−x2 −2 +1 / (x−3)2
16 wrz 18:11
Ewelonka: X=3
16 wrz 18:11
Janek191:
| | − x2 − 2 x − 1 | |
y = f(x) = |
| ? |
| | ( x −3)2 | |
x → 3 ?
16 wrz 18:19
Ewelonka: No tak , tylko mi się źle napisało ... sorka
16 wrz 18:21
Ewelonka: Tylko tam +1
16 wrz 18:22
Janek191:
| | − x2 − 2 x + 1 | | −9 − 6 + 1 | |
lim |
| = |
| = − ∞ |
| | ( x −3)2 | | 0+ | |
x→ 3
−
| | − x2 − 2 x + 1 | | − 9 − 6 + 1 | |
lim |
| = |
| = − ∞ |
| | (x −3)2 | | 0+ | |
x→ 3
+
Patrz też na wykres funkcji f :
16 wrz 18:30
Ewelonka: Czyli u góry możemy sobie podstawić ta 3 , tak ? A wykres to bierze się z tego wyrażenia u dołu
?
16 wrz 18:32
Janek191:
( x − 3)2 jest zawsze dodatnie i dąży do 0 , gdy x → 3 ( z lewej czy z prawej
strony ),
natomiast licznik dąży do liczby ( − 14)
Dlatego otrzymujemy granicę niewłaściwą równą −∞
16 wrz 18:39
Ewelonka: A na tej zasadzie 😊 baaardzo Ci dziękuję za pomoc 😉
A mam jeszcze pytanko tak dla upewnienia ten przykład :
Nie znam skrótów do tego żeby ładnie to napisać , ale dobra
lim (modul) x−3 (moduł) / x−3
przy x→3−
16 wrz 18:44
Ewelonka: Tu moduł zawsze będzie dodatni, a mianownik ujemny, ale rozwiązanie to −1 , czyli mam dzielenie
+∞ : − ∞ = −1 ?
16 wrz 18:46
Ewelonka: Tu moduł zawsze będzie dodatni, a mianownik ujemny, ale rozwiązanie to −1 , czyli mam dzielenie
+∞ : − ∞ = −1 ?
16 wrz 18:46
16 wrz 18:47
Ewelonka: Chyba mi się pomieszało to wszystko 😕
16 wrz 18:47
Ewelonka: Tak
16 wrz 18:48
Janek191:
Dla x < 3 jest I x − 3 I = −( x − 3) = 3 − x
więc
| | I x − 3 I | |
lim |
| = − 1 z reguły de l ' Hospitala |
| | x − 3 | |
x→ 3
−
16 wrz 18:55
Ewelonka: A no ja nie miałam takiej reguły ... czyli po prostu opuszczamy moduł z przeciwnym znakiem bo
pod modułem jest ujemna ?
16 wrz 18:56
Janek191:
| | 0 | |
Mamy symbol nieoznaczony |
| i dlatego stosujemy regułę de l ' Hospitala |
| | 0 | |
Pochodna licznika jest równa (−1) , a pochodna mianownika jest równa 1.
16 wrz 18:57
Ewelonka: A ok 😉 jeszcze raz wieeelkie dzięki 😊 musze sobie to teraz po swojemu przetłumaczyć...
16 wrz 18:59
Janek191:
Poczytaj po lewej stronie ( kolor niebieski ):
Granica ciągu i funkcji. Wyrażenia nieoznaczone.
16 wrz 19:01
Ewelonka: Dzięki 😉 na pewno skorzystam ☺
16 wrz 20:00