Zbadać monotoniczność i znaleźć ekstrema funkcji:
Natalia: Zbadać monotoniczność i znaleźć ekstrema funkcji:
Proszę o wytłumaczenie krok po kroku jak to zrobić. O ile dobrze kojarzę, liczy się to z
pochodnych, ale nie mam pojęcia od czego zacząć.
16 wrz 18:01
Braun:
1. Policz pochodną.
16 wrz 18:04
Braun:
Jak zrobisz to będziemy działać dalej ! Tylko przed pochodną, dziedzina (obowiązkowo)
16 wrz 18:04
Janek191:
x ≠ 0
| | 4 | |
f ' (x) = 1 − |
| = 0 ⇔ x = − 2 lub x = 2 |
| | x2 | |
| | 8 | |
f ''(x) = − 4*(−2)*x−3 = |
| |
| | x3 | |
Mamy:
f ''( − 2) = − 1 < 0 − w punkcie x = − 2 funkcja f ma maksimum lokalne
f ''( 2) = 1 > 0 − w punkcie x = 2 funkcja ma minimum lokalne
Dla x ∊ ( − 2 ; 2) \ { 0 } jest f ' (x) < 0 − zatem f maleje w przedziałach : ( − 2 ;
0) , ( 0; 2)
Dla x < −2 lub x > 2 jest f '(x) > 0 − funkcja f rośnie w : ( −
∞ ; −2) , ( 2 ; +
∞ )
16 wrz 18:14
Natalia:
Dziedzina:
"x" różne od "0".
Pochodna:
16 wrz 18:15
Natalia: janek − dzięki ślicznie
16 wrz 18:15
Braun:
Janek daj pomyśleć ludziom...
16 wrz 18:16
Janek191:
Chciała " krok po kroku "
16 wrz 18:18