Tożsamości trygonometryczne
Agata: Niech α będzie kątem ostrym. Oblicz wartość podanego wyrażenia wiedząc, że tgα+ctgα=3.
a) sinα+cosα
b) √tgα + 1/√tgα
16 wrz 17:46
pigor: ..., np. tak:
| | 1 | |
b) √ tgα+ |
| = √ tgα+√ ctgα= x /2 i (*)0<α<12π ⇒ |
| | √ tgα | |
⇒ tgα+ctgα+2tgαctgα=x
2 ⇔ 3+2=x
2 ⇒
x2=5, stąd i z (*)
x=√5. ...
16 wrz 18:13
Agata: a skąd wzięło się 2tgαctgα ?
16 wrz 18:19
pigor: ..., 0
o<α<90
o i niech
a)
sinα+cosα=x /
2 i tgα+ctgα=3 ⇒
| | sinα | | cosα | |
⇒ x2= sin2α+cos2α+2sinαcosα i |
| + |
| =3 ⇒ |
| | cosα | | sinα | |
| | sin2α+cos2α | |
⇒ |
| =3 i x2= 1+2sinαcosα ⇒ |
| | cosαsinα | |
| | 1 | |
⇒ |
| =3 i x2= 1+2sinαcosα ⇒ sinαcosα= 13 ⇒ |
| | cosαsinα | |
⇒ x
2=1+
23 ⇔ x
2=
53 ⇒ 3x
2=5 ⇒
√3x=
√5 /*
√3 i 0
o<α<90
o ⇒
⇒ 3x=
√15 ⇔ x=
13√15 ⇒
sinα+cosα= 13√15 . ...
16 wrz 18:32
pigor: ..., racja; przepraszam powinno być 2
√ tgαctgα= 2
√1= 2 ...
16 wrz 18:35