Oblicz
:333: Podaj zbiór liczb dla których wyrażenie ma sens liczbowy i zapisz to wyrażenie w najprostszej
| | (3−2x)2 −(5x−3)2 | |
postaci |
| |
| | 36x−84x2 + 49x3 | |
16 wrz 17:19
5-latek: Mianownik ≠0
Ale zrobmy tak
masz ten wielolomiam w mianowniku uszykowany według potęgi rosnącej
Uszykujmy go według potęgi malejącej
49x3−84x2+36x
czy już teraz jest jasniej ?
16 wrz 17:22
:333: Więc x nalezy do R / {0,6/7} A w mianowniku mamy x(7x−6)2 co dalej? WymnoZyc licznik?
16 wrz 17:41
5-latek: Wiec możesz wymnozyc korzystając ze wzoru skroconego mnożenia (a−b)2= a2−2ab+b2
lub skorzystać ze wzoru
a2−b2 =(a+b)(a−b)
Zobacz ze masz w takiej postaci licznik
(3−2x)2−(5x−3)2= (3−2x+5x−3)(3−2x−(5x−3)=dokończ
16 wrz 17:49
:333: 3x(7x6)
16 wrz 17:55
:333: 3x (7x−6)*
16 wrz 17:55
5-latek: Popraw zapis
16 wrz 17:56
:333: 3x (6−7x) co dalej?
16 wrz 18:55
5-latek : no to mamy tak
Teraz zobacz
6−7x=−(7x−6)
to 3x(6−7x)= −3x(7x−6)
dalej już sobie rozpisz i poskracaj
16 wrz 19:06
:333: Dzięki, teraz powinnam dac radę !
16 wrz 19:21