graniastosłup prawidłowy trójkątny
Claudia: Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny. Suma długosci wszystkich krawedzi wynosi 96 a
tanges konta nachylenia przekątnej sciany bocznej do podstawy jest równa 2/3 Prosze obliczyć
objętość bryły. Naprawde będe wdzięczna za pomoc
16 wrz 17:04
Janek191:
6 a + 3 h = 96 / : 3
2 a + h = 32
oraz
| | h | | 2 | |
tg α = |
| = |
| ⇒ 2 a = 3 h |
| | a | | 3 | |
zatem
2 a + h = 3 h + h = 4 h = 32 ⇒ h = 8
a = 1,5*8 = 12
| | a2 √3 | | 144√3 | |
V = Pp*h = |
| *h = |
| *8 = 288√3 |
| | 4 | | 4 | |
16 wrz 23:20