Potrzebuję pomocy przy rozwiązaniu nierówności.
Diehl : 7(x−3)<3(2x−6)
16 wrz 16:23
M: 7x−3 < 32(x−3)
16 wrz 16:49
M: 7(x−3) < 9(x−3)
16 wrz 16:50
AS: Zauważ,że 32x − 6 = 32*(x − 3) = 9x − 3
16 wrz 16:51
Diehl : Wychodzi mi −2x−3<0
16 wrz 16:51
M: i rozpatrujesz przypadki w zależności od x
16 wrz 16:51
Eta:
16 wrz 16:51
Diehl : Monżę to przez −1 i poprostu później napisać że x−3>0?
16 wrz 16:52
Mila:
7
x−3<3
[2*(x−3)]⇔
7
x−3<9
(x−3) /:9
(x−3)⇔
x−3>0
x>3
16 wrz 16:52
Eta:
7
x−3<9
x−3 /:9
x−3
| | 7 | |
funkcja wykładnicza malejąca bo |
| ∊(0,1) |
| | 9 | |
to x−3
>0 ⇒ x > 3
16 wrz 16:54
Diehl : Dziękuję wszystkim za pomoc już rozumiem.
16 wrz 16:55
pigor: ..., od postu
M z godziny 16:50 dalej np. tak :
| | 7 | | 7 | |
... ⇔ ( |
| )x−3 < ( |
| )0 , to z własności funkcji wykładniczej |
| | 9 | | 9 | |
malejącej y=a
x i 0<a<1 dalej ⇔ x−3> 0 ⇔
x>3 ⇔
x∊(3;+∞) ...
16 wrz 17:01
pigor: o

; przepraszam nie widziałem ...;
16 wrz 17:02