...
cdn: | | 2 | |
muszę obliczyć f(x) = x5 + x2 − 2 dla x = −3√ |
| (−1 * (pierw 3 stopnia z 0,4)) |
| | 5 | |
licząc otrzymuje poprawny wynik (porównałem wolframem), ale nie w takiej formie jak w
podręczniku,
| | 3 | | 4 | |
czyli |
| 3√ |
| −2 (3/5 * pierw 3 stopnia z 4/25 − 2) |
| | 5 | | 25 | |
bede wdzieczny za pomoc
16 wrz 13:03
J:
pokaż swój wynik
16 wrz 13:07
16 wrz 13:26
J:
ja otrzymałem wynik: (2/5)2/3 − (2/5)5/3 − 2 ... i po przekształceniu dostaję to,
co masz w odpowiedzi
16 wrz 13:27
cdn: wychodzi na to, że zgubiłem minus przy jednym wyrazie, zaraz sprawdze przy ktorym
dziekuje za pomoc
16 wrz 13:31
J:
zauważ,że pierwsz potęga , czyli do 5 − tej daje minus : − (2/5)5/3
16 wrz 13:33
cdn: cały czas podstawiałem wartość dla f(x)=−x5 + x2 − 2, a nie dla f(x)=x5 + x2 − 2
stąd ten minus
16 wrz 13:38
J:
| | 2 | |
= (2/5)2/3 − (2/5)2/3*(2/5)3/3 − 2 = (2/5)2/3(1 − |
| ) − 2 = |
| | 5 | |
| | 3 | | 3 | |
= (2/5)2/3* |
| − 2 = |
| *3√4/25 |
| | 5 | | 5 | |
16 wrz 13:41