Średnia arytmetyczna narastająco.
Radek: Czy jest mi ktoś w stanie pomóc? W czym rzecz. Niby w banale, bo w średniej arytmetycznej.
Potrzebuję znaleźć ogólne równanie, aby zastosować je w Excelu. Jest sobie zbiór liczb. Tych
licz jest
kilkaset. Potrzebuje wyznaczyć średnie narastające. Podam przykład:
Zbiór liczb: a, b, c, d, e, f
Muszę wyznaczyć po kolei średnie:
(a+b)/2
(a+b+c)/3
(a+b+c+d)/4
(a+b+c+d+e)/5
(a+b+c+d+e+f)/6
Chciałbym wykorzystać średnie już wyliczone, do wyliczenia następnej. Czy da się jakoś to
ogarnąć?
Bo budowanie sum złożonych z 250 liczb, jakoś mi się nie chce.
15 wrz 23:25
Nuti: To rzeczywiście możliwe.
Zobacz najpierw na przykładzie:
Żeby dojść od (a+b+c+d)/4 do (a+b+c+d+e)/5, robisz tak: dodajesz do pierwszej sumy e/4 (żeby
się mianownik zgadzał), a później mnożysz całość przez 4/5 (żeby uzyskać odpowiedni
współczynnik).
Wyprowadzę teraz krok po kroku wzór ogólny:
a
1+a
2+...+a
n=S
n
M
n=S
n/n (średnia n pierwszych liczb).
Wówczas
| | Sn+1 | | Sn+an+1 | |
Mn+1= |
| = |
| = |
| | n+1 | | n+1 | |
| Sn+an+1 | | n | | an+1 | | n | |
| * |
| = (Mn+ |
| )* |
| |
| n | | n+1 | | n | | n+1 | |
czyli, krótko i zwięźle, wyliczenie średniej n+1 pierwszych liczb na podstawie średniej n
pierwszych liczb jest następujące:
O to chodziło?
16 wrz 08:32
wmboczek: W excelu raczej łatwo
liczby w kolumnie A
w B1 piszesz =średnia(A$1:A1) przeciągasz i powinno działać
16 wrz 09:11
Radek: Nuti. Dokładnie o to. Super wyprowadzenie. Dzięki wielkie.
16 wrz 10:16
Nuti: Fajnie, już myślałam, że pisałam na próżno, bo rozwiązanie @wmboczka jest dużo prostsze i
konkretnie do Excela. Ja się tym zajęłam czysto matematycznie, nie zastanawiając się nad
możliwościami oprogramowania, tylko odpowiadając dosłownie na zadane przez Ciebie pytanie.
Cieszę się, że Ci się przyda!
16 wrz 10:29
Daansa: Nuti i mnie się to przydało, nie wyraz w wyraz, alee naprowadziłaś mnie! Dzięki!
16 wrz 10:58