Algebra liniowa
Agnieszka: Rozwiąż układ równań:
tx + y = 1
x + ty = 1
W zależności od parametru t.
Pomoże ktoś?
15 wrz 22:46
Joe Black: Najłatwiej chyba wyznacznikami
15 wrz 22:47
Agnieszka: Joe, masz w nicku Black, właśnie to widzę, gdy wspominasz o wyznacznikach
15 wrz 23:00
Eta:
| | 1 | | 1 | |
x= |
| i y= |
| dla t ≠ ±1 |
| | t+1 | | t+1 | |
15 wrz 23:14
Agnieszka: Hmm możesz mi pokazać całe rozwiązanie Eta?
Ja robiłam tak:
t = 1−y/x
t= 1−x/y
1−y/x =1−x/y
y−y2 = x−x2
y(1−y) = x(1−x)
y=x
t= 1−x/x
Źle?
15 wrz 23:19
:): jest ok, kwestia tylko uzsadanienia,że y(1−y)=x(1−x) =>x=y
15 wrz 23:21
Agnieszka: Pomozesz mi to uzasadnic? Robilam to mechanicznie ...
15 wrz 23:25
:): hmm..cos mi nie pasuje, bo funkcja kwadratowa nie jest różnowartościowa...

Moze na dzis sie juz nie wypowiadam...
15 wrz 23:28
:): z początku
tx+y=x+ty
czyli
tx−x=ty−y
x(t−1)=y(t−1)
jeżeli t≠1 to widać, ze x=y..i wtedy wiadomo tx+x=1=>x=...
jeżeli t=1 to masz 1 równanie x+y=1...nieskonczeneiw iele rozwiazan
15 wrz 23:32
Agnieszka: Czyli musze dac zalozenie, ze t ≠ 1 tak?
15 wrz 23:34
Agnieszka: Jestem ciekawa skad Eta ma takie wyniki
15 wrz 23:34
:): no napisałem ci przecież
jak t≠1 to x=y
i wtedy
tx+x=1 wiec x(t+1)=1
jeżlei t=1 to jest nieskonczenei wiele rozwiazn bo mqsz tylko równanie x+y=1 (drugie równanie
jest takie samo)
15 wrz 23:36
Agnieszka: okej, juz wszystko jasne, strasznie wolno mysle o tej godzinie

dziekuje slicznie!
15 wrz 23:37
:): (oczywiscie t=−1 trzeba odrzucic.. bo wtedy by bylo −x+y=1 oraz x−y=1 a tak nie może byc co
nei.. ; ) )
15 wrz 23:37
Eta:
No tak ( nie dodałam) : dla t=1 nieskończenie wiele rozwiązań
| | 1 | |
dla t≠±1 jedno rozwiązanie x=y= |
| |
| | t+1 | |
15 wrz 23:37
Agnieszka: czyli t ≠ 1 i t ≠ −1 tak?
15 wrz 23:38
:): ja też juz nie mysle..

..ale no chcialem to skonczyc... mykam
15 wrz 23:38
Agnieszka: okej, wszystko jasne, dziekuje za pomoc!
15 wrz 23:38