matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
`
Ania:
−3y
Dane jest równanie y'=
+5. Jeżeli y jest rozwiązaniem tego równania y(−7)=0, to
x
y'(−7)=... ? Trzeba tutaj podstawić pod x −7 a pod y 0 ?
15 wrz 21:37
Ania:
^
15 wrz 22:49
J:
Tak .. z prawej strony równania pod y kryje się funkcja y = y(x) , której pochodna jest po lewej stronie równania.
3*y(−7)
3*0
Zatem: y'(−7) = −
+ 5 −
+ 5 = 5
−7
−7
16 wrz 08:04