Oblicz.
Olaa: ((
√13 +2)
(12) − (
√13 − 2)
(12))
2 * cos
23 π
Proszę o jakiekolwiek naprowadzenie jak to rozwiązać
15 wrz 20:12
Janek191:
Wykonaj potęgowanie wg wzoru
( a − b)2 = a2 − 2a*b + b2
a = (√13 + 2)12
b = ( √13 − 2)12
cos 120o = cos ( 90 + 30)o = − sin 30o = − 0,5
15 wrz 20:18
5-latek: a
1/n=
n√a
W nawiasie skorzystaj z ewzoru skroconego mnożenia (a−b)
2
15 wrz 20:20
Janek191:
... = [√13 + 2 − 2*√( 13 + 2)*(√13 − 2) + √13 − 2]* (−0,5) =
15 wrz 20:21
Janek191:
Pomyłka − pod znakiem pierwiastka powinno być
( √13 + 2)*(√13 − 2))
15 wrz 20:22
5-latek: Dobry wieczor
Janek 
Chciala jakiekolwiek naprowadzenie wiec dostala
15 wrz 20:24
Janek191:
= [ 2
√13 − 2*
√9 ] *(−0,5) = [ 2
√13 − 6 ]*(−0,5) = 3 −
√13
jak się nie pomyliłem
15 wrz 20:24
Janek191:
Nic się nie odzywa ?
15 wrz 20:25
Olaa: Tak, dziękuje wam obojgu

Nie rozumiem jak mogłam nie zauważyć tutaj wzoru skróconego mnożenia
15 wrz 20:26
Janek191:
Nie obojgu, ale obydwu

Jeszcze żaden z nas nie zmienił płci
15 wrz 20:33
Olaa: Chyba pójdę już spać lepiej
15 wrz 20:39
Janek191:
Dlaczego ?
15 wrz 20:57
Olaa: Wyżej podałeś dwa przykłady mojej dzisiejszej bezmyślności, dlatego to byłoby najlepsze wyjście
15 wrz 21:07
Janek191:
Czyli już myślisz rozsądnie
15 wrz 21:09
Olaa: W takim razie dobranoc
15 wrz 21:19