Wyznacz pierwiastki wielomianow
lula: Wyznacz pierwiastki wielomianow
Z(x)=4(x−3)(x2−1)
Z(x)=−2(x+5)2(x2−6x+9)
Z(x)=(x2−x−2) (2x+3)
15 wrz 19:48
J:
gdzie problem ?
15 wrz 19:49
lula: Nie rozumiem takich pytan , nie bylo mnie na lekcjach wiec nie umiem i chciala bym zobaczyc na
paru przykladach
15 wrz 19:53
J:
a*b*c = 0 ⇔ a = 0 lub b = 0 lub c = 0 .... teraz jaśniej ?
15 wrz 19:55
lula: Nie za bardzo z 2 przykladem
15 wrz 19:58
pigor: ..., pierwiastek wielomianu Z(x) to taka wartość x,
dla której Z(x}=0, a więc tu :
1) Z(x)=0 ⇔ x−3=0 v x
2−1=0 ⇔ x=3 v (x−1)(x+1)= 0 ⇔
x∊{3,1,−1} ;
2) Z(x)=−2(x+5)
2(x
2−6x+9)= −2(x+5)
2(x−3)
2= 0 ⇔
x∊{−5,3} , przy czym
są to tzw. pierwiastki dwukrotne ;
3) Z(x)=(x
2−x−2)(2x+3)= (x−2)(x+1) * 2(x+
32)=0 ⇔
x∊{2,−1,− 32}. ...
15 wrz 20:05
5-latek: To należy chodzic na lekcje .
jeszcze nie ma sezonu na grype wiec tym bardziej nie rozumiem dlaczego nie chodzisz na lekcje
.
Czego nie rozumiesz w drugim przykładzie ?
15 wrz 20:07
lula: Dziekuje bardzooo : ))))
15 wrz 20:08
lula: 5−latek Niestety mam inna chorobe przez ktora troche opuszczam , zdrowie jest najwazniejsze bo
bez niego szkola mi nie bedzie potrzebna i nie rozumiem po co takie cos tu piszesz , nie
chcesz pomagac to nie wypowiadaj sie w ogole i tyle : )
15 wrz 20:11
5-latek: No niech ci będzie .
Skoro już rozumiesz to bardzo mnie to cieszy ze już więcej takich zadań nie będziesz tutaj
dawac do rozwiązania . Powodzenia i zdrowia zycze
15 wrz 20:16
Nuti: @lula
Ja też zdrówka życzę!
15 wrz 20:20