Trójkąt w geometrii analitycznej.
Kavaler: Najdłuższy bok trójkąta ma długość 5, a najkrótszy ma długość 2. Jakie jest największe pole
trójkąta spełniającego te warunki?
15 wrz 19:42
pigor: ..., czy może P
max= 5

...
15 wrz 19:54
Kavaler: Tak, ale jak to obliczyć
15 wrz 20:00
PW: Możesz spróbować wzoru Herona, w końcu dwa boki są, więc otrzymasz funkcję jednej zmiennej
Trzeci bok x spełnia nierówność
3 < x ≤ 5
(suma dwóch boków musi być większa od 5, czyli 2+x > 5). Jeżeli zdołasz rozwiązać "zadanie
optymalizacyjne", to odpowiedź gotowa.
Dlaczego dałeś hasło "trójkąt w geometrii analitycznej"?
15 wrz 20:46
Janek191:
P = 0,5*5*2 *sin α = 5 dla α = 90o sin α ≤ 1 , bo α > 0o i α < 180o
15 wrz 20:50
PW: Trochę żartuję. pomyśl o tym co napisał
pigor. Pole trójkąta to połowa iloczynu podstawy i
wysokości
15 wrz 20:50
pigor: ..., o

już jest, no właśnie, ja tak jak
Janek, jeśli
α − miara kąta Δ między danymi bokami, to z własności
sinusa takiego kąta, jego pole :
P=
12*2*5sinα= 5sinα ≤ 5*1=
5= Pmax dla α=90
o, no i tyle. ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. z wzoru Herona też , ale trochę roboty, bo np. tak :... niech 2<x<5,
to
P2(x)= p(p−2)(p−x)(p−5)= ...=
− 116(x2−49)(x2−9) − funkcja
kwadratowa ze względu na x
2, a więc dla x
2=
12(49+9)=
12*58=29
P
2(29}= −
116(29−49)(29−9)=
116*20*20=25= P
2max ⇒
Pmax= 5
15 wrz 21:26
PW: Ja jeszcze prościej (myślałem, że tak liczyłeś):
Wysokość trójkąta opuszczona na bok b nie przekracza długości krótszego boku różnego od b
(tu przydałby się rysunek), pole jest więc największe, gdy wysokość jest równa długości
boku, czyli gdy trójkąt jest prostokątny o przyprostokątnej h = 2.
15 wrz 21:37
Mila:

h<2
15 wrz 22:39