zada
hs: log√22(8x−x2)
Jak wyznaczyć max funkcji ?
Dziedzinę wyliczyłem i wynosi x∊(0;8)
15 wrz 19:30
J:
Przy takiej podstawie funkcja log osiąga najmniejszą wartość przy największym argumencie
15 wrz 19:34
hs: Tutaj największym argumentem będzie ?
15 wrz 19:36
J:
największa wartość : 8x − x2 w tym przedziale
15 wrz 19:38
hs: chodzi o największy argument całkowity czy największy argument ? Bo ciężko będzie wyznaczyć
największy argument z otwartego przedziału
15 wrz 19:39
J:
8x − x2 przyjmuje największą wartość dla x= 4 → f(4) = 16 i funkcja osiaga minimum :
fmin = log√2/216, ta funkcja nie posiada maksimum
15 wrz 19:43
hs: Ma wyjść minimum = −8
15 wrz 19:46
J:
no właśnie ... oblicz to fmin ... patrz: 19:43
15 wrz 19:50