Granica e
Robson95: Witam
Czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi jak rozwiązać taką granicę ciągu przy n→oo
wiem że granica będzie związana z ,,e'' tylko nie wiem do jakiej potęgi będzie gdyż
| | 1 | |
e≈(1+ |
| )n a w przykładzie mam ,,−'' w nawiasie. |
| | n | |
Prosiłbym o wytłumaczenie krok po kroku jak obliczyć tą granicę
15 wrz 19:26
15 wrz 19:28
5-latek: No to sobie zamien (−) na (+)
15 wrz 19:28
Benny: | | 3 | | 3 | |
limn→∞(1− |
| )n=limn→∞[(1− |
| )−n/3]−3=e−3 |
| | n | | n | |
15 wrz 19:28
Robson95: nie wiem, ale mi wychodzi e−1/3
15 wrz 19:36
J:
g = e−3
15 wrz 19:37
Robson95: no tak, wychodzi jednak e−3, w odpowiedziach chyba jest błąd bo mam e−1/3
15 wrz 19:43
Robson95: dzięki za pomoc !
15 wrz 19:44