Oblicz
Natalia: Wykaż, że dla kazdej liczby rzeczywistej x wartosci ujemne przyjmuje wyrazenie:
(x−1)(x−2)(x−3)(4−x)−2 = Należy wymnozyc 1 nawias z 4? Jeżeli tak to co dalej należy zrobić?
15 wrz 19:14
ICSP: = −[(x−1)(x−2)(x−3)(x−4) + 2] = − [ (x2 − 5x + 4)(x2 − 5x + 6) + 2] = podstawiam t = x2 −
5x =
= −[ (t + 4)(t + 6) + 2] = − [ t2 + 10t + 24 + 2] = − [ (t + 5)2 + 1] = − [ (x2 − 5x + 5)2
+ 1]
Dodaj komentarz.
15 wrz 19:30
Natalia: A co zrobić w tym wypadku? (x
2+3x+2)(3−2x−x
2) ? Tutaj nic nie mogę podstawic za t
15 wrz 19:36
ICSP: ?
15 wrz 19:38
Natalia: No to jest inny przykład

. I nie wiem co by za t podstawic aby rozwiązać analogicznie, masz
jakiś pomysł ?
15 wrz 19:48
ICSP: bez polecenia i przepisanego przykładu dużo nie zrobię.
15 wrz 20:07
Natalia: Polecenie takie samo jak na samej górze A przykład to (x+3x + 2)(3−2x−x2)−10
15 wrz 20:18
ICSP: Rozłóż podane trójmiany kwadratowe na czynniki
15 wrz 20:27
:333: (x−1)(x+1)(x+2)(x+3) co dalej?
16 wrz 17:15